Marktplein 30
3590 Diepenbeek
011/42.62.18
info@dienstenbrigade.be
Erkenning nr. 01032Personeelsinfo
OVEREENKOMST HUISHOUDHULP DIENSTENCHEQUES
in toepassing van artikel 2quater,paragraaf 3bis KB 9 januari 2004 ingevoegd bij besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het KB van 12 december 2001 betreffende dienstencheques.
ALGEMEEN
1.1 De gebruiker wenst gebruik te maken van het systeem van de dienstencheques en doet hiervoor beroep op de dienstverlener binnen het wettelijk voorziene kader van de wet tot bevordering van buurtdiensten- en banen dd. 20 juli 2001 en het KB betreffende de dienstencheques dd. 12 december 2001.
1.2 De diensten bestaan uit thuishulp van huishoudelijke aard zoals voorzien in het KB van 12 december 2001, m.n. schoonmaak van de privéwoning m.i.v. de ramen, wassen, strijken, kleine occasionele naaiwerken, bereiden van maaltijden, boodschappen doen en het vervoer van personen met beperkte mobiliteit.
Alle andere activiteiten anders dan voornoemde zoals bijv. tuinwerk, kinderopvang of verzorging van dieren of onderhoud van beroepslokalen zijn niet toegelaten.
1.3 De werknemer staat onder hiërarchisch gezag, leiding en toezicht van de dienstverlener. Door ondertekening van deze overeenkomst geeft de gebruiker de dienstverlener toestemming om een bezoek te brengen aan de plaats waar een werknemer een activiteit uitvoert om te controleren of de voorwaarden van deze overeenkomst alsook de regelgeving vermeld in art. 1.1 wordt nageleefd. De gebruiker verleent volledige medewerking bij een plaatsbezoek.
1.4 Met een werknemer wordt bedoeld: een huishoudhulp. De dienstverlener verbindt er zich toe alles in werk te stellen om de gebruiker een huishoudhulp ter beschikking te stellen die is geselecteerd voor de overeengekomen perioden en uren.
Dit is een middelenverbintenis en in geen geval een resultaatsverbintenis.
1.5 De werknemer mag geen bloed- of aanverwant tot in de tweede graad zijn van de gebruiker waarvoor prestaties worden verricht. De werknemer mag ook geen lid zijn van het gezin van de gebruiker noch dezelfde verblijfplaats hebben als de gebruiker. De gebruiker en de werknemer zijn verplicht om de dienstverlener onmiddellijk in kennis te stellen van een bloed -of aanverwantschap van een voorgestelde kandidaat-werknemer of als de werknemer op hetzelfde adres verblijft als de gebruiker.
De werknemer of de gebruiker die deze bepaling overtreedt, stelt zich bloot aan administratieve sancties en boeten. Een overtreding wordt beschouwd als een dringende ontslagreden.
De dienstverlener is bij overtreding niet aansprakelijk voor sancties, boeten of schade van welke aard dan ook. Voor zover de dienstverlener geconfronteerd wordt met sancties, boeten of schade door het eigen foutief gedrag van de werknemer of de gebruiker, zal de dienstverlener deze boete doorrekenen aan de werknemer of de gebruiker.
2.AANKOOP EN GEBRUIK VAN DIENSTENCHEQUES
2.1 De gebruiker betaalt de dienstverlening met (papieren /elektronische) dienstencheques.
2.2 De dienstencheques worden voorafgaandelijk aangekocht door overschrijving of storting van het bedrag van de aankoopwaarde aan het uitgiftebedrijf dat namens de overheid de dienstencheques beheert, m.n. Pluxee (of een eventuele opvolger door de overheid aangeduid).
2.3 De gebruiker verbindt zich ertoe om per gepresteerd uur, één ondertekende, gedateerde en niet vervallen dienstencheque aan te bieden. Prestaties van minder dan één uur mogen samengeteld worden tot één uur.
2.4 De gebruiker ziet erop toe dat er steeds voldoende geldige dienstencheques voorzien zijn in de portefeuille. Elke beschadigde, slecht ingevulde of vervallen dienstencheque verliest zijn waarde en wordt geweigerd. Wanneer er voor geleverde prestaties, ondanks een voorafgaandelijke ingebrekestelling, geen geldige dienstencheques worden aangeboden, zal de dienstverlener een waarde bij equivalent aanrekenen. Deze waarde is gelijk aan de gepresteerde uren vermenigvuldigd met de inruilwaarde van een dienstencheque bij Pluxee op het moment dat de betaling voldaan wordt.
2.5 De papieren dienstencheques worden fysiek overhandigd aan het einde van elke prestatie aan de werknemer van de dienstverlener. Bij gebruik van elektronische dienstencheques stelt de gebruiker zijn wifi-netwerk open voor de werknemer om via de applicatie de gepresteerde uren te kunnen registeren.
2.6 De gebruiker is gehouden om de geregistreerde prestaties tijdig de controleren op de website Pluxee. De gebruiker is gehouden om incorrect geregistreerde prestaties binnen een termijn van 7 werkdagen te betwisten bij gebreke waaraan de geregistreerde prestaties geacht worden te zijn aanvaard, definitief worden en verschuldigd zijn.
2.7 Het is de gebruiker verboden om de werknemer te vragen om kosten die in het kader van zijn of haar prestaties zijn gemaakt, ten laste te nemen. (Bijv. verplaatsingskosten bij occasionele boodschappen). Deze kosten zijn uitsluitend ten laste van de gebruiker en zitten niet vervat in de dienstencheque of de bijkomende klantenbijdrage (zie punt 3).
3. KLANTENBIJDRAGE
3.1 De gebruiker betaalt boven op de vergoeding voor de arbeidsprestaties (via dienstencheques) een vergoeding voor de ondersteunende diensten zoals administratiekosten, omkaderingskosten en opleidingskosten die door de dienstverlener worden geleverd. Vanaf 15/06/25 bedraagt deze vergoeding 0.85 EUR per gepresteerd uur. Deze bijkomende kost wordt telkens per periode van vier maanden gefactureerd aan de gebruiker. Het bedrag van de vergoeding kan herzien worden in functie van de evolutie van de referentie-uurlonen in het paritair comité dienstencheques.
3.2 De dienstverlener is gerechtigd om deze vergoeding voor ondersteunende diensten eenzijdig te verhogen en/of de modaliteit van de berekening of van de facturatie ervan te wijzigen. De gebruiker zal hiervan voorafgaandelijk in kennis gesteld worden en beschikt na deze mededeling over een termijn van 30 kalenderdagen, ingaand op de datum van de verzending van de kennisgeving, om de nieuwe voorwaarden te aanvaarden om of deze overeenkomst met onmiddellijke ingang te beëindigen zonder hiervoor een vergoeding verschuldigd te zijn.
4. WANBETALING – PROCEDURE VAN INVORDERING
4.1 Bij niet-overhandiging of niet-betaling van de dienstencheques, de klantenbijdrage of enige andere geldsom verschuldigd in verband met deze overeenkomst, zal de gebruiker een eerste kosteloze aanmaning ontvangen en waarna de gebruiker een termijn heeft van 14 dagen om de betaling uit te voeren. Deze termijn begint te lopen op de derde werkdag die volgt op de dag waarop de eerste kosteloze aanmaning naar de gebruiker is verstuurd.
4.2 Per bijkomende aanmaning wordt er een bedrag van 7,50 euro in rekening gebracht. De dienstverlener is niet verplicht om na een eerste kosteloze herinneringen bijkomende herinneringen te versturen en is gerechtigd om onmiddellijk over te gaan tot gerechtelijke invordering.
4.3 ls de betaling niet is uitgevoerd binnen de 14 dagen, is de dienstverlener gerechtigd op een vergoeding gelijk aan de gepresteerde uren waarvoor geen dienstencheques werden afgeleverd vermenigvuldigd met de reële inruilwaarde van de dienstencheques bij Pluxee.
4.4 Als de betaling niet is uitgevoerd binnen de 14 dagen is de dienstverlener ook gerechtigd op een forfaitaire schadevergoeding en zal het factuurbedrag vermeerderd worden met de intresten aan de wettelijke rentevoet zoals vastgesteld in de wet van 2 augustus 2002. De intresten worden berekend vanaf de datum van de eerste kosteloze herinnering. De forfaitaire schadevergoeding wordt berekend als volgt:
- Als het verschuldigde saldo lager of gelijk is aan 150 euro, dan bedraagt de schadevergoeding 20 euro.
- Als het verschuldigde saldo ligt tussen 150 en 500 euro, dan bedraagt de schadevergoeding 30 euro vermeerderd met 10% van het verschuldigde bedrag.
- Als het verschuldigde saldo meer is dan 500 euro, dan bedraagt de schadevergoeding 65 euro vermeerderd met 5% van het verschuldigde saldo, met een maximum van 2000 euro als het verschuldigde bedrag hoger is dan 500 euro.
4.5 In geval van wanbetaling heeft de dienstverlener het recht om de overeenkomst onmiddellijk en zonder hiervoor enige schadevergoeding verschuldigd te zijn aan de gebruiker, te beëindigen.
4.6 Eventuele schade veroorzaakt door de fout of nalatigheid van de werknemer ontslaat te gebruiker niet van zijn verplichting tot betaling van de geleverde prestaties.
5 DUURTIJD OVEREENKOMST EN OPZEG
5.1 Deze overeenkomst wordt aangegaan voor onbepaalde duur.
5.2 Partijen komen een proefperiode van 4 weken overeen. Tijdens deze proefperiode kunnen beide partijen de overeenkomst onmiddellijk stopzetten zonder hiervoor een vergoeding verschuldigd te zijn, met uitzondering van de vergoeding verschuldigd vanwege al geleverde prestaties.
5.3 Na het verstrijken van de proefperiode kunnen partijen de overeenkomst op elk moment beëindigen mits het respecteren van een schriftelijke opzegtermijn van 4 weken. Tijdens deze opzegtermijn blijft de dienstverlening lopen en blijft deze overeenkomst van toepassing.
5.4 In geval van opzegging van de overeenkomst door een van de partijen wordt de administratieve klantenbijdrage niet terugbetaald.
6. TOEGANG TOT DE WONING
De gebruiker kan op eigen risico een huissleutel of afstandsbediening in bewaring geven aan de werknemer. In dat geval zullen partijen een schriftelijke toelating ondertekenen. De dienstverlener is niet verantwoordelijk voor verlies of diefstal van deze sleutels of afstandsbediening.
De gebruiker deelt op eigen risico eventuele toegangscodes mee aan de werknemer van de dienstverlener.
Voor zover de werknemer misbruik maakt van toevertrouwde huissleutels, afstandsbedieningen en/of toegangscodes buiten de uitoefening van zijn of haar werk, is de dienstverlener hiervoor niet aansprakelijk. In ieder geval is het de verantwoordelijkheid van de gebruiker om toegangscodes regelmatig te wijzigen en in ieder geval bij de beëindiging van deze overeenkomst. Het niet naleven van de voorzorgsmaatregels zal door de dienstverlener worden beschouwd als een toerekenbare tekortkoming in hoofde van de gebruiker c.q. een schending van de algemene zorgvuldigheidsnorm.
7. ONMIDDELLIJKE BEËINDIGING VAN DE OVEREENKOMST
De overeenkomst is van rechtswege beëindigd in volgende gevallen:
- het stelsel van de dienstencheques door de Vlaamse overheid wordt stopgezet
- de dienstverlener haar erkenning als dienstenonderneming verliest
- de dienstverlener haar activiteiten stopzet
- de klant overlijdt
8. EENZIJDIGE BEËINDIGING VAN DE OVEREENKOMST
Als een partij een ernstige en/of herhaalde inbreuk maakt op de verplichtingen van deze overeenkomst dan kan de andere partij deze overeenkomst, schriftelijk, met onmiddellijke ingang beëindigen. De partij die de overeenkomst beëindigt, is in dat geval geen vergoeding verschuldigd en deze beëindiging doet geen afbreuk aan het recht van deze partij om een schadevergoeding te eisen.
Dergelijke beëindiging door de dienstverlener ten laste van de gebruiker is onder meer (deze lijst is niet limitatief) gerechtvaardigd in volgende omstandigheden:
- het laten uitvoeren van taken in strijd met het KB van 12 december 2001
- het verzwijgen van een bloed -of aanverwantschap of eenzelfde verblijfplaats
- inbreuken op de Privacy van de werknemer
- de werknemer gevaarlijke, ongezonde of onaangepaste taken laten uitvoeren
- herhaaldelijk geplande diensten laattijdig annuleren
- onvoldoende of onveilig werkmateriaal ter beschikking stellen aan de werknemer
- wanbetaling
- discriminatoire of racistische gedragingen jegens de werknemer
9. ANNULATIES EN AFWEZIGHEDEN
9.1 Geplande afwezigheid
Als de gebruiker de dienst tijdelijk wenst op te schorten vanwege afwezigheid door vakantie, afwezigheid door bouwwerken/renovatiewerken, … dan dient de gebruiker deze afwezigheid minstens 7 dagen op voorhand mee te delen aan de dienstverlener. Deze opschorting kan maximaal 4 opeenvolgende weken duren ter gelegenheid van jaarlijks verlof en daarbuiten tijdens maximaal twee niet opeenvolgende weken. Eventuele afwijkingen zijn mogelijk mits voorafgaandelijk akkoord van de dienstverlener.
Niet geplande afwezigheid van de werknemer moet door de gebruiker binnen de week aan de dienstverlener worden gemeld. De gebruiker is in dit geval niet automatisch gerechtigd op een schadevergoeding. Bij niet geplande afwezigheid zullen partijen in samenspraak een datum en uur trachten overeen te komen om de prestaties vooralsnog te leveren. Slechts na herhaaldelijke nalatigheid in hoofde van de dienstverlener en na voorafgaandelijke ingebrekestelling is de gebruiker gerechtigd op een schadevergoeding, voor zover de schade wordt bewezen en waarbij de schade nooit meer kan bedragen dan het bedrag gelijk aan de aankoopwaarde van het aantal uren dienstencheques gelijk aan de herhaalde nalatigheid.
9.2 Onvoorziene omstandigheden
Bij ziekte of familiaal verlof van de werknemer wordt de gebruiker zo snel als mogelijk verwittigd.
Er wordt in dat geval niet automatisch in een vervanger voorzien, tenzij de gebruiker dit wenst en tijdig meedeelt en voor zover nog praktisch mogelijk. Een vervanging kan niet altijd worden gegarandeerd.
De dienstverlener streeft naar een kwalitatieve en persoonlijke service en stuurt in principe altijd dezelfde werknemer naar dezelfde gebruiker.
Als de werknemer van de dienstverlener de geplande diensten niet kan verlenen door toedoen van de gebruiker (bijv. geen toegang tot het huis, geen poetsproducten aanwezig, laattijdige gecommuniceerde afwezigheid, onveilige of onhygiënische werkomgeving, …) kan de dienstverlener de voorziene diensturen toch aanrekenen aan de reële inruilwaarde van de dienstencheques bij Pluxee, behoudens overmacht te bewijzen door de gebruiker.
De dienstverlener heeft het recht om bij herhaaldelijke laattijdige of niet vooraf gecommuniceerde afwezigheid de voorziene diensturen toch aan te rekenen aan de reële inruilwaarde van de dienstencheques bij Pluxee.
10. PRAKTISCHE AFSPRAKEN
10.1 Het aantal uren dienstverlening per week (of per 2 weken) en het tijdstip van de dienstverlening worden in samenspraak vastgelegd tussen de dienstverlener en de gebruiker, rekening houdende met de arbeidsduurgrenzen en wederzijds aangekondigde verlofperioden/ afwezigheden. In principe is het uurrooster (uren, dagen, frequentie) vast.
10.2 Elke verandering in deze afspraken moet tijdig en bij voorkeur twee weken op voorhand aangevraagd worden door de gebruiker. Waar praktisch mogelijk (in functie van beschikbare werknemers) kunnen nieuwe afspraken rond het uurrooster worden onderhandeld. Omgekeerd zal ook de dienstverlener de gebruiker tijdig verwittigen van een wijziging in de afgesproken dienstverlening, met uitzondering van onvoorziene omstandigheden of overmacht.
10.3 Op officiële feestdagen wordt er niet gepresteerd.
11. INSTRUCTIES EN MATERIALEN
11.1 De gebruiker voorziet de nodige kwalitatieve en veilige materialen voor de gevraagde prestaties zoals poetsproducten, poetsmateriaal, plastieken handschoenen … (zie hiervoor de checklist van materialen ) en stelt deze kosteloos ter beschikking aan de werknemer van de dienstverlener. De gebruiker voorziet een tijdige vervanging of aanvulling van de materialen in geval van slijtage of uitputting.
11.2 De werknemer moet ten alle tijde in de mogelijkheid zijn om het etiket van het te gebruiken product te controleren. Bij gebrek aan een etiket mag de werknemer het product weigeren te gebruiken.
11.3De gebruiker geeft duidelijke instructies aan de werknemer met betrekking tot de prestaties die van hem/haar verwacht worden en de hiervoor te gebruiken producten, waaronder:
- Specifiëren van product/watergebruik per soort vloerbedekking aanwezig in de woning (m.i.v. houten vloeren)
- Opmerkzaam maken op en instructies geven over het onderhoud van delicate of kwetsbare materialen zoals natuursteen, marmer, voleiken meubeloppervlakten, …
De dienstverlener is niet aansprakelijk voor eventuele schade die voortvloeit uit verkeerde of onvolledige instructies van de gebruiker.
12. WERKOMSTANDIGHEDEN EN VEILIGHEID VAN DE WERKNEMER
12.1 De gebruiker onthoudt zich van elke vorm van geweld, pesterijen of van ongewenst seksueel gedrag op het werk ten aanzien van de werknemer.
12.2 Bij het poetsen van een privéwoning kunnen verschillende omgevingsfacturen een risico vormen voor het welzijn van de werknemer. Bijzondere aandacht is vereist bij het gebruik (voor zover toegelaten) van chemische stoffen, fysieke belasting, veiligheid van de werkomgeving, mogelijkheid tot ventilatie, lawaai, infectierisico’s en psycho-sociale factoren.
12.3 De onderstaande instructies betreffen passende maatregelen om het welzijn van de werknemer te waarborgen, hetgeen een gedeelde verantwoordelijkheid is van de gebruiker en de dienstverlener.
- De minimumtemperatuur in de privéwoning van de gebruiker bedraagt minstens 16 graden. De gebruiker mag de werknemer niet verbieden om indien nodig ventilatie en/of verluchting te voorzien.
- De werknemer voorziet zelf in gepast schoeisel (gesloten met anti-slip zolen) en mag omwille van veiligheidsredenen (bijv. uitglijden) niet poetsen op pantoffels, sokken of ander onaangepast schoeisel.
- Bij de aanvang van de eerste poetsbeurt of bij de voorafgaande kennismaking wordt er van de gebruiker verwacht dat hij/zij een korte rondleiding geeft en de werknemer erop wijst waar er mogelijke gevaren zijn in de woning (steile trap, gladde vloeren, losliggende tegel, …). De gebruiker toont ook aan de werknemer waar zich het EHBO-materiaal bevindt in de woning en staat toe dat een eventuele noodzakelijke eerste verzorging in de toekomst zal gebeuren met gebruikmaking van dit materiaal.
- De gebruiker zal de dienstverlener op voorhand inlichten over de aanwezigheid van huisdieren of (waar nodig voor een correcte en veilige uitvoering van de diensten) deze eventueel verwijderen bij het uitvoeren van de activiteiten. Als de gebruiker of een lid van zijn gezin een besmettelijke ziekte heeft, zal hij dit onmiddellijk moeten melden aan de werknemer en ervoor zorgen dat deze niet in contact komt met de infectiehaard.
- De werknemer moet te allen tijde in hygiënische en veilige omstandigheden kunnen werken. De dienstverlener vraagt om de gepaste dosis respect voor de werkzaamheden en werkomstandigheden van de werknemer. Bij aanhoudende problemen kan de overeenkomst met onmiddellijke ingang worden stopgezet door de dienstverlener.
- De gebruiker mag geen gevaarlijke of ongezonde prestaties eisen van de werknemer van de dienstverlener, zoals bijvoorbeeld:
- Poetswerk buiten bij te slecht weer of te warm/koud weer.
- Het gebruik van bijtende of sterk ruikende producten: het gebruik van pure javel of ammoniak, antikal, zoutzuur, bijtende soda, benzine, brandalcohol, aceton en/of gelijkaardige giftige of bijtende producten is verboden.
- Het poetsen van ramen of hoge oppervlakten met onveilige/ onstabiele trapladders. Het gebruik van ladders is verboden. De trapladder moet voorzien zijn van een antislip vlak en rubbers onder de poten om het wegglijden ervan te voorkomen.
- Werkzaamheden die geen normaal huishoudelijk werk omvatten (en als dusdanig het risico op kwetsuren/arbeidsongevallen gevoelig verhogen) zoals zolders leegmaken, plafonds en muren afwassen, … .
- Het opruimen van uitwerpselen of lichaamsvochten van bewoners en/of huisdieren.
Als de gebruiker twijfelt over het toegelaten karakter van de prestaties, dient de gebruiker voorafgaandelijk contact op te nemen met de dienstverlener om hierover uitsluitsel te krijgen.
12.4 De werknemer heeft het recht om onveilige en/of onhygiënische taken of taken verboden dan wel niet in overeenstemming met deze overeenkomst te weigeren.
12.5 In geval van onveilige, onhygiënische of verboden taken is de dienstverlener gerechtigd om de uitvoering van deze overeenkomst op te schorten totdat de gebruiker het gebrek aan hygiëne heeft opgelost en/of het gevaar heeft verholpen. Bij voortdurende of aanhoudende onhygiënische of gevaarlijke werkomstandigheden en bij gebrek aan regularisatie in hoofde van de gebruiker na voorafgaandelijke ingebrekestelling, is de dienstverlener gerechtigd om de overeenkomst zonder opzegtermijn of schadevergoeding te beëindigen.
13. SCHADEGEVALLEN, VERZEKERING EN AANSPRAKELIJKHEDEN
13.1 Schadeaangifte en aansprakelijkheid
Alle aangiftes van schade moeten binnen de 5 werkdagen na de datum waarop de schade is ingetreden of na de datum waarop de schade redelijkerwijze had kunnen worden vastgesteld, schriftelijk worden gemeld aan de dienstverlener.
De gebruiker moet de fout van de werknemer, de schade en het oorzakelijk verband tussen beiden bewijzen.
De dienstverlener noch de werknemer zijn aansprakelijk voor beschadigingen en de sleet toe te schrijven aan het regelmatig gebruik van voorwerpen noch voor het toevallig verlies ervan.
De gebruiker verklaart door ondertekening van deze overeenkomst uitdrukkelijk af te zien van de toepassing van artikel 6.3 van het Burgerlijk Wetboek. De wettelijke bepalingen over buitencontractuele aansprakelijkheid zijn, voor zoveel als wettelijk toegelaten, noch van toepassing tussen de dienstverlener en haar bestuurders enerzijds en de werknemer anderzijds, noch van toepassing tussen de gebruiker en de bestuurders van de dienstverlener enerzijds en de werknemer als hulppersoon (in eerste of verdere graad) van de dienstverlener en/of haar bestuurders anderzijds.
In ieder geval kan de aansprakelijkheid van de dienstverlener hoogstens gelijk zijn aan de aankoopfactuur of herstellingsfactuur met betrekking tot het beschadigde object. De dienstverlener is enkel aansprakelijk voor de schade die het rechtstreekse gevolg is van het niet correct uitvoeren van deze overeenkomst en is niet aansprakelijk voor indirecte of gevolgschade.
De aansprakelijkheid van de dienstverlener is beperkt tot de schade die het rechtstreeks bewezen gevolg is van het niet correct uitvoeren van de dienstverlening. Hiertegen is de dienstverlener verzekerd en kan een maximum van 12.000 euro aan (door de gebruiker bewezen) schade vergoed worden, mits het correct volgen van de verzekeringsprocedure door de gebruiker, en met uitzondering van de franchise van 10% van het schadebedrag met een minimum van 175 euro die niet vergoed wordt en steeds ten laste van de gebruiker blijft.
13.2 Verzekering
De werknemer is, zoals wettelijk verplicht, verzekerd voor arbeidsongevallen in de woning van de gebruiker alsook de arbeidswegongevallen onderweg naar en van het werk.
Een arbeidsongeval moet onmiddellijk gemeld worden aan de dienstverlener opdat deze op haar beurt tijdig een aangifte kan doen bij haar arbeidsongevallenverzekeraar.
14. DISCRIMINATIE
De dienstverlener maakt voor het selecteren en aanwerven van haar werknemers en voor het aanbieden van de diensten aan de gebruiker geen onderscheid op grond van geslacht, etnische afkomst, seksuele geaardheid, handicap, filosofische of godsdienstige overtuigen en leeftijd. De gebruiker onthoudt zich van discriminatoire of racistische gedragingen.
15. PRIVACY
15.1 Privacy van de werknemer
De gebruiker mag de werknemer die de dienstverlener ter beschikking stelt niet filmen of bewaken, tenzij in overeenstemming met (1) de strikte voorschriften van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 68 van de Nationale Arbeidsraad, (2) de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens en (3) het recht op afbeelding. Alle beelden en inlichtingen die verkregen worden door videobewaking in strijd met voormelde bepalingen zijn onbruikbaar en vormen een schending van de persoonlijke levenssfeer van de werknemer.
15.2 Privacy van de gebruiker
De dienstverlener verbindt er zich toe om de persoonsgegevens van de gebruiker, verzameld in functie van de uitvoering van huidige overeenkomst en noodzakelijk voor haar werking c.q. dienstverlening, enkel te verwerken overeenkomstig de toepasselijke wetgeving over de verwerking van persoonsgegevens.
Onder verwerking wordt verstaan: klantenbeheer, directe marketing en statistische verwerking.
De dienstverlener bewaart de persoonsgegevens niet langer dan nodig. Met uitzondering van de wettelijke bewaarplicht voor een langere termijn, bewaart de dienstverlener deze persoonsgegevens gedurende een termijn van maximum vijf jaar na het einde van de overeenkomst.
De gebruiker kan op elk moment kosteloos een verzoek tot inzage, correctie, verwijdering of een verzoek tot intrekking van zijn toestemming of enig bezwaar over de verwerking van zijn/haar persoonsgegevens aan de dienstverlener ter kennis brengen. De dienstverlener verleent, voor zover dit mogelijk is, binnen een aanvaardbare termijn en al naargelang de aard van het verzoek, bijstand aan de gebruiker.
Het privacy beleid van de dienstverlener kan ten alle tijd op verzoek worden geraadpleegd en is ook raadpleegbaar via de website van de dienstverlener via volgende link: https://www.dienstenbrigade.be/privacybeleid/. Voor zover de aanklikbare link niet werkt zal de gebruiker de dienstverlener hiervan in kennis stellen.
16. NIETIGHEID
De ongeldigheid, niet-toepasbaarheid of onwettelijkheid van één van de bepalingen in deze overeenkomst leiden in geen geval tot de ongeldigheid of nietigheid van de andere bepalingen in deze overeenkomst.
17. AANVAARDING
De gebruiker en de dienstverlener komen overeen dat het afsluiten van deze overeenkomst door middel van digitale aanvaarding dezelfde rechtskracht en hetzelfde effect zal hebben als de uitwisseling van originele handtekeningen, en dat in elke procedure die voortvloeit uit of verband houdt met deze overeenkomst, elke partij hierbij afstand doet van elk recht om een verweer of verklaring van afstand op te werpen op grond van het afsluiten van een overeenkomst door middel van dergelijke digitale aanvaarding of het elektronisch bijhouden van de uitgevoerde overeenkomst.
De gebruiker die, ondanks de voorafgaandelijke ontvangst van deze overeenkomst, weigert de overeenkomst ondertekend terug te bezorgen en/of digitaal te aanvaarden, maar die wel prestaties aanvaardt van de werknemers van de dienstverlener, wordt geacht de inhoud van deze overeenkomst uitdrukkelijk en onherroepelijk te hebben aanvaard.
18. BEVOEGDE RECHTBANKEN
Deze overeenkomst wordt beheerst door het Belgische recht. Alle geschillen met betrekking tot de totstandkoming, de interpretatie en/of de uitvoering van deze overeenkomst worden beslecht door de rechtbanken van de woonplaats van de gebruiker.